
Proizvodna linija za proizvodnju ovsenih pahuljica
Proizvodnja ovsenih pahuljica je tehnološki relativno zahtevan proces mlevenja gde se usled mehaničkih i hidrotermalnih procesa proizvode hemijski stabilizovane pahuljice od žitarica namenjenih za direktnu potrošnju ili za dalju preradu hrane, kao što je na primer: proizvodnja musli pločica ili gotovih ovsenih kaša. Ovsena pahuljice moraju biti hemijski stabilizovane kako bi se mogle dugo čuvati bez ikakvih promena u kvalitetu. Tehnologija takođe može da grupiše i druge vrste žitarica, kao što su spelta ili pšenica, u odgovarajuću smesu.
Opis linije za proizvodnju ovsenih pahuljica
Unos materijala i čišćenje:
Za pahuljice dobrog kvaliteta potrebno je odabrati kvalitetnu ulaznu sirovinu. Za čišćenje i odvajanje neželjenog materijala koriste se osnovne mašine JCM VibroMAX čistač, JGD eliminator kamenčića i JCT cilindri.
Ljuštenje:
JHS horizontalni čistači uklanjaju ljušturu i površinski sloj zrna koji sadrže mikotoksine kao što su aflatoksini ili gljivice.
Čišćenje nakon ljuštenja:
Nakon procesa ljuštenja, sirovina namenjena za zgrušnjavanje se čisti na JCC VibroCompact čistaču, gde se uklanjaju kora ploda i sitne nečistoće. Zatim se koristi JGT gravitacioni sto za završno čišćenje, uklanjanje nestandardnih zrna, zrna zaraženih štetočinama ili osušenih zrna.
Naparavanje, ljuštenje i sušenje:
Pre ljuštenja na mlinu za ljuštenje, zrno se hidro-termički obrađuje kako bi se pravilno prokuvalo i obezbedila hemijska stabilnost. To se radi pomoću parnih pužnih transportera i hidro-termalne mašine sa precizno kontrolisanim doziranjem vlage i temperature. Nakon ljuštenja, pahuljice se suše do vlažnosti pogodne za skladištenje.
Pakovanje i dostava:
Pre pakovanja u vreće, pahuljice prolaze kroz kontrolno sito na čistaču JCC VibroCompact.